Bo på folkhögskola
Att gå på folkhögskola är inte bara ett lärorikt sätt att få nya kunskaper och verktyg att använda sig av senare i livet. Det är också ett tillfälle att ha en händelserik studietid som kommer att vara ett minne för livet. Eftersom folkhögskolor normalt har färre studenter än ett universitet eller högskola i en större stad är chansen stor att ni skapar en härlig gemenskap på skolan och lär känna varandra rejält. På så sätt blir dina studier roligare och du har möjlighet att skapa långvariga vänskapsband. Dessutom kan det göra att du förbättrar din kompetens eftersom du har möjlighet att utbyta idéer med andra studenter på skolan.
Folkhögskolor erbjuder normalt både program och kurser i olika former. Om du har valt att gå ett program på heltid är sannolikheten stor att du har möjlighet att bo i anslutning till skolan. Många folkhögskolor har nämligen lokaler med rum eller lägenheter där studenterna är välkomna att bo under utbildningens gång. Visst är det också möjligt att pendla till skolan och bo på annan ort eller bo kvar i din gamla lägenhet, men många anser att det hör till charmen med utbildningen att också få bo tillsammans i tät gemenskap. Standarden på boendet skiljer sig åt mellan olika skolor, men ofta delar du kök och toalett med andra studenter.
Om du bor på skolan har du ofta också möjlighet att äta dina måltider tillsammans med andra. Det kallas för internat och det har funnits länge i både svensk och utländsk kultur. Det betyder att du får måltider serverade i matsalen där ni äter tillsammans. Det är ett oslagbart sätt att lära känna dina klasskamrater och andra elever och lärare på skolan samtidigt som du får njuta av god matlagning och slipper diska själv. Vissa folkhögskolor erbjuder sina elever alla måltider – frukost, lunch, middag och eventuellt kvällsfika – medan andra enbart serverar lunch.
Som boende på folkhögskola har du alltid nära till undervisningen. Du har också möjlighet att anpassa ditt rum. Om du vill stå för egna initiativ – som att måla om eller sätta upp nya markiser i Stockholm om det är där du går på folkhögskola – bör du kontrollera det med vaktmästaren först.