Sveriges äldsta folkhögskola

I Sverige finns det många folkhögskolor. Skolorna startades redan i början av 1900-talet och har sedan dess utbildat många människor. Man startade folkhögskolor för att ge alla i Sverige kunskaper, inte bara en elit som skulle få högre utbildning. På en folkhögskola kan du läsa kurser och få behörighet till högskolan eller läsa en yrkeskurs. Från första början låg alla folkhögskolor ute på landet, men idag finns de lite överallt och är lätta att ta sig till. Nuförtiden finns det cirka 150 skolor varav ett hundratal är bundna till ideella organisationer, föreningar, stiftelser eller folkrörelser.

Folkhögskolor med historia

Det finns många folkhögskolor som startades för länge sedan men som fortfarande är i bruk idag. Gotlands folkhögskola är en av Sveriges äldsta skolor. Den var från början en skola för traktens bönder som skulle lära sig ekonomi och hur man sköter en gård. Idag är det en annorlunda skola. De som går där är mellan 18 och 80 år och får chansen att studera i en kreativ miljö där film, foto och skrivande är delar av verksamheten. Årets satsning har varit på de nyanlända. Skolan har en kurs som är på sex månader där de nyanlända får lära sig språk men också mycket om det svenska samhället.

Gotlands folkhögskola fyllde 140 år

Den 5 oktober var en stor dag för Gotlands folkhögskola. Då var det 140 år sedan skolan öppnades och det firades på ett spektakulärt sätt. Dagen till ära var de som arbetar på skolan klädda i tidstypiska kläder som representerade de decennier som skolan har varit öppen. Under eftermiddagen var det ett späckat program som bjöd på filmvisning, musikunderhållning och dessutom fick man se bilder och höra historier från skolans historia. Det finns många äldre folkhögskolor i Sverige som fortfarande är i bruk och Gotlands skola är en av dem. Dessa skolor fortsätter att ha undervisning för alla människor, oavsett bakgrund.

 

Kommentering är avstängd.