Tips för att välja rätt folkhögskola

Det finns ungefär 151 folkhögskolor i Sverige, som tillsammans erbjuder ett utbud på runt 2 700 kurser. Det är därför inte svårt att förstå att det kan kännas rörigt och överväldigande när man ska försöka välja den utbildning som är rätt för en själv bland alla dessa valmöjligheter. Här kommer några tips att tänka på, som kan underlätta valet.

En av de första sakerna du bör fråga dig, som kan begränsa ditt urval betydligt, är hur lång du vill att din utbildning ska vara. Letar du till exempel efter en sommarkurs på några månader, eller ett flerårigt program som leder fram till en examen? Du bör också fundera på om du har tänkt dig att läsa på heltid eller deltid (till exempel om du ska kombinera studierna med ett jobb) och om du vill läsa på plats eller på distans. Om du inte har någon särskild preferens när det gäller dessa frågor, kan du istället börja med att fråga dig det som annars är punkt nummer två, nämligen ”Vad är jag intresserad av?”. En hjälp i detta kan vara de ämnesindelningar som ofta finns på högskolors och studieportalers hemsidor, där man kan börja med ett brett ämne (till exempel estetik) och sedan stegvis förfina ämnet tills du hittar till något som du känner att du fastnar för (till exempel fotografi, konst eller teater).student-849828_960_720

När du har hittat en utbildning som du tror passar dig, bör du också titta närmare på själva folkhögskolan. Saker som vilken profil skolan har, hur verksamheten drivs och vilka aktiviteter som finns tillgängliga efter skoltid kan variera stort skolorna emellan, och de är naturligtvis faktorer som kan påverka ditt val positivt eller negativt.

Om du inte hittar en kurs eller utbildning på en folkhögskola som passar ditt intresse eller dina behov, kan du också vända dig till privata utbildningsinstanser. Om du till exempel vill gå en IT-utbildning hittar du det mesta inom det området hos Addskills. Oavsett vad du vill studera, när du vill studera det och var du än vill studera det, kan du ha förtröstan att det finns en utbildning som passar dig någonstans i Sverige.

Taggar: , , ,

 

Kommentering är avstängd.

 
 
bizpress