Folkhögskolor i Göteborgsområdet

Om du bor i Göteborgsområdet och behöver läsa in kurser från grundskola eller gymnasium för att komma in i arbetslivet eller bli behörig till en utbildning på högskola eller universitet behöver du inte vara orolig. Det finns nämligen sju folkhögskolor inom region Västra Götaland.800px-Götaplatsen_01

En av dem är Agnesbergs folkhögskola. Det som gör denna folkhögskola speciell är att det är en romsk folkhögskola. Den invigdes av kronprinsessan Viktoria år 2007, och var då den första av sitt slag i Sverige. Till skillnad från andra folkhögskolor lägger man vid denna skola stor vikt vid kulturidentitet, det vill säga det romska språket, romernas historia och deras seder och bruk.

Billströmska folkhögskolan utmärker sig istället för sin inriktning på estetik. Man kan till exempel läsa allmän linje med inriktning på bild, musik eller textil. De har också en särskild kurs som de kallar ”De ungas rätt”, som är en ett år lång resandekurs, då man lär sig om globala frågor och politiska ideologier, med fokus på social rättvisa och miljörättvisa.

Om du vill läsa på folkhögskola för att sedan studera vidare kan den allmänna kursen med studieinriktning på Dalslands folkhögskola vara rätt val för dig. Då får du nämligen läsa extra mycket av gymnasieämnena Engelska, Svenska, Historia, Matematik, Naturkunskap, Samhällskunskap och Religionskunskap. Du kan också välja att studera ett specialområde, antingen som du väljer helt själv, eller utifrån vissa förslag som skolan ger dig.

Det finns som sagt ytterligare fyra folkhögskolor i området Västra Götaland: Fristads folkhögskola, Grebbestads folkhögskola, Göteborgs folkhögskola och Vara folkhögskola. Samtliga skolor har något som talar för just dem, så vilken du väljer beror på vad du själv är intresserad av och vill uppnå med dina studier. Andra faktorer som du kan ha i åtanke förutom studieinriktning är hur stora grupper som finns på skolan och var den är belägen.

Om du studerar på en folkhögskola läser du sannolikt en hel del kurslitteratur. Det kan göra att man tröttnar på att läsa, och inte orkar göra det på fritiden. Om du ändå tycker om skönlitteratur och vill ta del av alla historier som berättas i böcker kan ljudböcker vara något för dig. Med en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker.

Taggar: , , , ,

 

Kommentering är avstängd.

 
 
bizpress